سرمایهگذاری بدون دانش تخصصی و شناساییی بازار منجر به اشتباهاتی میشود که گاهی منجر به کاهش بازدهی و گاهی از دست رفتن سرمایه خواهند شد. آگاهی از این اشتباهات و اجتناب از آنها به تصمیمگیری بهتر و کسب سود بیشتر کمک میکند.
اشتباه در سرمایهگذاری اجتنابناپذیر است و احتمال بروز آن هم برای افراد حرفهای و هم برای افراد تازهکار وجود دارد. بروز این اتفاق هرچند رایج باعث بروز زیانهای مالی و کاهش بازده سرمایه میشود، بههمین دلیل تا حد امکان باید از بروز آن جلوگیری کرد. اشتباهات سرمایهگذاری در بعضی بازارها مانند بازار طلا که آمار سرمایهگذاران خرد و عمده بیشتر است، رایجتر هستند. در این مطلب قصد صحبت در مورد اشتباهات رایج سرمایهگذاری بازار طلا و استراتژیهای موثر برای مقابله با آنها را داریم. همراه ما باشید.
یکی از رایجترین اشتباهات سرمایهگذاران در بازارهای مالی، سرمایهگذاری بدون برنامه و استراتژی است. سرمایهگذاری در بازارهای مالی بهویژه بازارهایی مانند طلا نیاز به تعیین استراتژی دارد. استراتژی در سرمایهگذاری مانند نقشه راه عمل کرده و به سرمایهگذار کمک میکند تا تصمیمگیریهای خود را در مسیر درستی انجام دهد.
نداشتن استراتژی مشخص باعث مشکلاتی مانند خروج زودهنگام یا دیرهنگام از بازار، خرید در زمان نامناسب و... میشود که سرمایه شما را به خطر میاندازند. راهحل این مشکل طراحی چند پرسش اساسی قبل از انجام سرمایهگذاری است که عبارتند از:
از دیگر اشتباهات سرمایهگذاری میتوان به تصمیمگیری احساسی اشاره کرد. این اشتباه بهویژه در بازارهایی مانند طلا که احتمال نوسان قیمت در آنها زیاد است، بیشتر دیده میشود. در پی این اشتباه سرمایهگذاران، بهجای تصمیمگیریهای منطقی به تصمیمات احساسی تکیه میکنند. برای مثال زمانی که قیمت روز طلا افزایش پیدا میکند، به سرعت طلا میخرند تا سبد داراییها خود را تکمیل کرده و با کاهش قیمت، فورا اقدام به فروش میکنند تا از ضرر و زیان افت قیمت جلوگیری کنند.
تصمیمات احساسی و لحظهای، بهعنوان اشتباهات رایج سرمایهگذاری باعث از دست رفتن سرمایه میشوند. همچنین خرید و فروش بیموقع و در زمان نامناسب منجر به ناامیدی سرمایهگذاران و تشدید تصمیمات احساسی خواهند شد. راهحل این مشکل تحلیل دقیق بازار پیش از سرمایهگذاری و استفاده از دادهها برای تصمیمات منطقی است. همچین بههیچ عنوان نباید با تصمیمات عجولانه، اقدام به خرج کردن سرمایه خود کنید.
از دیگر اشتباهات رایجی که سرمایهگذاران در بازارهای مالی مرتکب آن میشوند، میتوان به در نظر نگرفتن هزینههای جانبی در زمان معامله اشاره کرد. سرمایهگذاری در بازارهای مختلف بسته به پلتفرم و نوع کالا یا سهام خریداری شده، هزینههایی مانند کارمزد محصول یا کارگزاری، مالیات و... دارد که به هزینه نهایی سرمایهگذاری اضافه میشوند. توجه به این موارد بهخصوص در زمان خرید کالاهایی مانند طلا از اهمیتی ویژه برخوردار است.
بیتوجهی به این موضوع و انجام این اشتباه باعث بروز مشکلاتی مانند پرداخت هزینه گزاف و بالاتر از ارزش واقعی کالای خریداری شده میشود. این هزینهها در زمان فروش کالا به شما بازگردانده نمیشوند. راهحل جلوگیری از بروز این مشکل، تحقیق برای پیدا کردن روشی با کمترین هزینههای جانبی است. برای مثال اگر قصد سرمایهگذاری در بازار طلا را دارید، بهترین پیشنهاد خرید طلای دست دوم یا خام است که هزینههای جانبی مانند اجرت ساخت را ندارند.
بیشتر بخوانید: بهترین استراتژیهای سرمایهگذاری در شرایط بحران اقتصادی چیست؟
از دیگر اشتباهات سرمایهگذاران در بازارهای مالی میتوان به عدم تعیین حد ضرر یا زیان اشاره کرد. حد زیان (Stop Loss) یکی از ابزارهای مهم در مدیریت ریسک سرمایهگذاری است. این ابزار به سرمایهگذاران کمک میکند تا زیانهای احتمالی خود در یک سرمایهگذاری را محدود کرده و از تصمیمات احساسی در شرایط بحرانی جلوگیری کنند. حد زیان، قیمتی است که در آن سرمایهگذار تصمیم به فروش سرمایه خود برای جلوگیری از ضرر بیشتر میگیرد.
بیتوجهی به این مورد از اشتباهات رایج سرمایهگذاری باعث بروز مشکلاتی مانند از دست رفتن سرمایه، ضرر و زیان هنگفت و... میشود. بهترین راهحل برای جلوگیری از بروز این اشتباه، تعیین حدی مشخص برای ضرر پیش از شروع سرمایهگذاری است. برای تعیین بهترین میزان حد ضرر میتوانید با کارشناسان امور مالی مشورت کنید.
سرمایهگذاری صرفا با دید کوتاهمدت از دیگر اشتباهاتی است که سرمایهگذاران در بازارهای اقتصادی، بهخصوص بازار طلا انجام میدهند. به جز موارد خاص، بیشتر بسترهای سرمایهگذاری مانند طلا مناسب سرمایهگذاری بلندمدت بوده و نتایج آنها در بازه زمانی طولانی، مناسبتر است. بیتوجهی به این موضوع و سرمایهگذاری در افق زمانی کوتاهمدت اغلب باعث نتایج ناامیدکننده میشود.
طلا بهعنوان محافظی در برابر تورم و کاهش ارزش پول عمل میکند و معمولا در بلندمدت بازدهی دارد. جایگزین مناسب طلا برای سرمایهگذاری کوتاهمدت، داراییهایی مانند سهام است. البته طلا گاهی در کوتاهمدت هم بازدهی مناسبی دارد اما بهترین نتایج آن زمانی است که سرمایهگذاری بلندمدت را برای آن انتخاب کرد.
نبود تنوع در سبد داراییها و سرمایهگذاری تمام نقدینگی روی یک کالا از دیگر اشتباهاتی است که سرمایهداران، بهخصوص افراد مبتدی مرتکب آن میشوند. این اشتباه رایج، ریسک سرمایهگذاری را تا حد زیادی افزایش میدهد زیرا هرگونه تغییر در بستر سرمایهگذاری، تاثیر مستقیم در داراییهای شما خواهد شد.
بهترین حالت سرمایهگذاری به توصیه کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، سرمایهگذاری روی چند کالای مختلف و ترکیبی از داراییها مانند طلا، اوراق قرضه، سهام و... است. این اقدام به سرمایهگذاری پایدار کمک میکند و در صورت از دست رفتن سرمایه یکی از داراییهای سبد، میتوانید از سود دیگر داراییها بهرهمند شوید.
یکی دیگر از اشتباهات رایج سرمایهگذاری در ایران، نادیده گرفتن نرخ ارز و تاثیر آن در نوسانات بازارهای مالی است. برای مثال طلا یکی از داراییهایی است که تغییرات نرخ ارز، تاثیر زیادی در تغییر نرخ و کاهش یا افزایش قیمت آن دارد. سرمایهگذارانی که بازار طلا را برای کسب سود انتخاب میکنند، باید از تغییرات نرخ ارز آگاهی داشته و این تغییرات را در معاملات خود لحاظ کنند.
توجه به تغییرات نرخ ارز از تصمیمگیریهای اشتباه جلوگیری کرده و به تعیین بهترین زمان ورود به بازار یا خروج از آن کمک میکند. از طرفی برای افرادی که قصد سرمایهگذاری عمده روی یک کالا را دارند، بهمنظور جلوگیری از ضرر و زیان هنگفت سودمند است.
هر اقدامی در بازارهای مالی زمانی مشخص دارد و در صورت بیتوجهی به این موضوع دچار ضرر و زیان خواهید شد. برای مثال ورود به بازار سرمایه و خرید یک کالا باید زمانی انجام شود که قیمت آن کالا در کف و کمترین حالت ممکن است و فروش آن یا خروج از بازار باید زمانی باشد که قیمت در سقف است. به این صورت میتوان بیشترین سود را از معاملات و سرمایهگذاری کسب کرد.
برای انجام معاملات در بهترین زمان باید بازار را بررسی کنید. تحلیل دقیق بازار و بررسی عملکرد کالای مورد نظر در مدت زمان مشخص تا حدی تعیینکننده زمان خرید یا فروش کالا است. همچنین در مواقع خاص از انجام معامله پرهیز کنید. برای مثال بعد از پخش اخبار در بازارهای مالی یا تغییرات سیاسی در کشور باید از هرگونه معاملهای خودداری کنید زیرا در این موقعیتها بازار بیشترین نوسان را دارد.
تکیه به پیشبینیها از دیگر اشتباهات رایج سرمایهگذاری است. بسیاری از افراد با تکیه به پیشبینیها و احتمالاتی که توسط سرمایهگذاران قدیمی عنوان میشوند، اقدام به سرمایهگذاری و فعالیت در بازارهای مالی میکنند. این کار کاملا اشتباه بوده و احتمال ضرر و زیان را افزایش میدهد.
انتخاب یک بستر مناسب برای سرمایهگذاری و بهترین روش انجام این کار نیاز به بررسی و تحلیل دقیق بازار دارد. از طرفی حرفهایترین تحلیلگران هم قادر به پیشبینی دقیق بازار نیستند، در نتیجه تکیه بر پیشبینیها صرفا باعث از دست رفتن فرصتها یا اعتماد به موقعیتهای نامناسب میشود. به جای اعتماد کامل به پیشبینیها، شخصا تحقیق کنید و بر اساس تحلیلهای خود تصمیمگیری کنید.
عدم استفاده از ابزارهای موجود در بازار مانند ابزارهای تحلیل و آنالیز از دیگر اشتباهاتی است که سرمایهگذاران، بهویژه افراد مبتدی آن را انجام میدهند. تحلیل و بررسی بازارهای مالی بهخصوص بازار طلا بدون استفاده از ابزارها و روشهای نوین نتیجهای در پی نداشته یا به شکست در سرمایهگذاری منجر میشود. بهعلاوه روشهای سنتی ممکن است هزینههای بیشتری داشته باشند و استفاده نکردن از ابزارهای جدید نیز در مقابل باعث از دست رفتن فرصتها میشود. بهترین ابزارها را شناسایی و برای سرمایهگذاری موفق از آنها استفاده کنید.
مطالعه بیشتر: مناسب ترین روش سرمایهگذاری در سال 1404 در ایران + تحلیل جامع
جمعبندی
سرمایهگذاری راهکاری مناسب برای حفظ ارزش داراییها است اما تنها در صورتی سودمند و نتیجهبخش خواهد بود که با آگاهی و برنامهریزی انجام شود. با اجتناب از اشتباهات گفته شده در این مطلب و تحقیق کافی و تحلیل دقیق بازار مورد نظر برای سرمایهگذاری، میتوانید ریسک فعالیت در بازارهای مالی را کاهش داده و بازدهی بهتری داشته باشید. بهخصوص اگر قصد ورود به بازارهایی مانند طلا را داشته باشید، شناسایی اشتباهات رایج سرمایهگذاری اهمیت بیشتری داشته و به کسب موفقیت کمک میکنند. طلا بهعنوان یک دارایی امن، در بلندمدت همیشه جایگاه خود را حفظ کرده است، اما موفقیت در این بازار نیازمند تصمیمگیری هوشمندانه و مبتنی بر دانش است.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت بازار طلا می باشد.