بازار طلا مقالات طلا و جواهر سرمایه گذاری در طلا یا مسکن؛ کدام بهتر است؟

سرمایه گذاری در طلا یا مسکن؛ کدام بهتر است؟

چکیده این مطلب : انتشار : 1403/08/14 - 14:00 0 نظر

در میان بسترهای مختلف سرمایه‌گذاری، دو بستر طلا و مسکن از طرفداران زیادی برخوردار هستند. هر کدام از این بسترها برای افق زمانی و بودجه‌ای مشخص مناسب بوده که برای سرمایه‌گذاری باید به آن توجه کرد. برای انتخاب یک بستر مناسب از میان این دو روش، دقت به مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در هرکدام و نکاتی که به سرمایه‌گذاری موثر کمک می‌کنند، اهمیت زیادی دارد. برای مثال کارشناسان امور مالی سرمایه‌گذاری در بازار طلا را مناسب بازه زمانی کوتاه‌مدت و بازار مسکن را برای سرمایه‌گذاری بلندمدت مناسب می‌دانند.

مقدمه 

انتخاب یک روش مناسب برای سرمایه‌گذاری هم به حفظ ارزش پول و هم به دریافت بیشترین سود کمک می‌کند. در میان روش‌های مختلف، سرمایه‌گذاری در طلا و مسکن همواره مورد توجه بوده و بیشترین متقاضی را داشته‌اند. در این مطلب قصد بررسی و مقایسه شرایط، مزایا و معایب سرمایه گذاری در طلا یا مسکن را داریم. برای انتخاب بهترین روش و کسب بیشترین سود، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

سرمایه‌ گذاری در طلا یا مسکن؟ مقایسه کلی 

طلا و مسکن از گذشته‌های دور، جزو گزینه‌های پرطرفدار برای سرمایه‌گذاری در ایران بوده‌اند. آمارها نشان‌دهنده‌ این است که سهم این دو بازار سرمایه‌گذاری نسبت به دیگر بسترها و روش‌ها بیشتر بوده و تحت هر شرایطی مشتریان خاص خود را داشته‌اند. برای انتخاب یکی از این دو روش، ابتدا باید به مقایسه دقیق آن‌ها پرداخت و به این منظور باید موارد مختلفی را بررسی کرد. در جدول زیر به بررسی کلی سرمایه‌گذاری در دو بازار طلا و مسکن پرداخته و مواردی که برای انتخاب بهترین بستر سرمایه‌گذاری باید در نظر گرفته شوند را مقایسه کرده‌ایم.

مورد مقایسه

سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

سرمایه‌گذاری در بازار طلا

وضعیت نقدشوندگی

سخت و زمان‌بر

ساده و سریع

ریسک و خطرات سرمایه‌گذاری

کلاهبرداری، کاهش ارزش ملک، خرابی

تقلبی بودن، سرقت

میزان سود

بسته به سرمایه متفاوت (2-10 درصد به طور متوسط)

بسته به سرمایه متفاوت (5-7 درصد به طور متوسط)

میزان سرمایه اولیه مورد نیاز

متغیر و معمولا مقادیر بالا

متغیر و امکان سرمایه‌گذاری با مقادیر کم و زیاد

استهلاک

متوسط

کم

 

در ادامه به بررسی مزایا و معایب بازارهای طلا و مسکن و شرایط سرمایه‌گذاری در هر کدام براساس بودجه و سرمایه اولیه می‌پردازیم.

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در بازار طلا

بررسی سرمایه گذاری در طلا یا مسکن را با صحبت در مورد مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در بازار طلا آغاز می‌کنیم. خرید طلا یکی از رایج‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری است. این فلز گرانبها از زمان‌های دور، روشی ایده‌آل برای حفظ ارزش سرمایه بوده است. سرمایه‌گذاری در بازار طلا به شکل‌های مختلف خرید طلای فیزیکی، خرید سهام طلا در بازار بورس، سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه طلا و... امکا‌ن‌پذیر است. سرمایه‌گذاری در بازار طلا مزایا و معایب مختلفی دارد که به شرح زیر است: 

مزایای سرمایه‌گذاری در بازار طلا

  • اولین و مهم‌ترین مزیت سرمایه‌گذاری روی طلا، قدرت‌ نقدشوندگی بالای این فلز گرانبها است. در واقع این امکان برای سرمایه‌گذار وجود دارد که در زمان نیاز، طلای خریداری شده را به فروش رسانده و مبلغ آن را نقدا دریافت کند. 
  • بازدهی بالا یکی دیگر از مزایا سرمایه‌گذاری روی طلا است. طلا در همه دوره‌ها ارزش خود را حفظ کرده و نوسانات آن جزئی و در مقاطع کوتاه مدت بوده‌اند. 
  • امکان سرمایه‌گذاری با حداقل سرمایه و دارایی یکی دیگر از مزایای سرمایه‌گذاری روی طلا است. با توجه به تنوع محصولاتی که از طلا ساخته می‌شوند، حتی با بودجه اندک هم می‌توان برای سرمایه‌گذاری در این بازار اقدام کرد.
  • از دیگر مزایای سرمایه‌گذاری روی طلا می‌توان به ریسک کم سرمایه‌گذاری روی آن اشاره کرد. در زمان بحران‌های اقتصادی و سیاسی، طلا کمتر از دیگر روش‌های سرمایه‌گذاری سیر نزولی را تجربه کرده است.

معایب سرمایه‌گذاری در بازار طلا

  • یکی از بزرگ‌ترین معایب سرمایه‌گذاری روی طلا، احتمال تقلبی بودن طلا است. امروزه سودجویان و کلاهبرداران انواع طلای تقلبی را با شباهت زیاد به طلای اصل تولید می‌کنند و تشخیص آن برای افرادی که در این زمینه تخصصی نداشته باشند، دشوار است. 
  • یکی دیگر از معایبی که در مقایسه سرمایه گذاری در طلا یا مسکن می‌توان در مورد طلا عنوان کرد، تاثیرپذیری این کالا از دلار است. در واقع نوسان قیمت دلار در قیمت طلا تاثیر گذاشته و باعث کاهش یا افزایش آن می‌شود. البته این تاثیر موقتی است و معمولا طلا، زودتر از دلار به ثبات می‌رسد. 
  • خرید طلا با پرداخت اجرت و کارمزد همراه است و این مبلغ در زمان فروش طلا کسر می‌شود. در نتیجه هزینه‌ای که بابت اجرت و کارمزد پرداخت می‌شود، عملا غیرقابل بازگشت است. البته حل این مشکل راهکارهایی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به خرید طلای آب شده اشاره کرد.
  • یکی از معایب اصلی طلا، نحوه نگهداری دشوار آن است. طلا نیاز به مراقبت بالا دارد، در غیر این صورت احتمال به سرقت رفتن آن وجود دارد. سرقت طلا موجب از دست رفتن کل سرمایه شده و احتمال بازگشت و جبران آن بسیار پایین است. 

مطالعه بیشتر: آیا سرمایه گذاری در حوزه طلا نیازمند پیش بینی قیمت‌هاست؟

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در بازار مسکن 

یکی دیگر از بسترهای محبوب سرمایه‌گذاری در ایران، مسکن است. بازار مسکن هم مانند طلا، سال‌ها است که مورد توجه سرمایه‌گذاران بوده و برای حفظ ارزش دارایی‌ها و کسب سود به سرمایه‌گذاری در آن می‌پردازند. سرمایه‌گذاری در این بازار هم مزایا و معایبی دارد که باید با در نظر گرفتن آن‌ها برای ورود به این بازار اقدام کرد. مهم‌ترین مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در مسکن عبارتند از:

مزایای سرمایه‌گذاری در مسکن 

  • امکان تغییر کاربری یکی از مزایای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن است و از این طریق می‌توان ارزش ملک خریداری شده را افزایش داد. 
  • امکان درآمدزایی جانبی از مسکن یکی دیگر از مزایای سرمایه‌گذاری در این بستر است. برای مثال با خرید خانه و اجاره دادن آن می‌توان از بهای دریافتی به عنوان اجاره نیز استفاده کرد، این امکان در مورد سرمایه‌گذاری روی طلا وجود ندارد. 
  • در مقایسه سرمایه گذاری در طلا یا مسکن، امکان استفاده راحت از تسهیلات بانکی را می‌توان یکی از مهم‌ترین مزایای سرمایه‌گذاری در مسکن دانست. هرچند با استفاده از طلا هم امکان دریافت وام بانکی وجود دارد، اما مقدار وام و شرایط دریافت آن در سرمایه‌گذاری مسکن بیشتر و ساده‌تر است. 
  • برخلاف طلا که سرمایه‌گذاری روی آن نیاز به دانش برای تشخیص طلای اصل و انتخاب نوع مناسب طلا دارد، در مورد بازار مسکن بدون دانش تخصصی نیز می‌توان برای سرمایه‌گذاری اقدام کرد. 
  • امنیت روانی بابت سرمایه را می‌توان یکی دیگر از مزایای سرمایه‌گذاری در مسکن دانست. برخلاف طلا امکان سرقت مسکن وجود ندارد و با توجه به کاربردهای مختلف آن، سرمایه‌گذاری در آن سودمندتر است.

معایب سرمایه‌گذاری در مسکن 

  • برخلاف طلا، نقدشوندگی مسکن بسیار دشوار است. برای نقد کردن سرمایه صرف شده در مسکن ابتدا باید مشتری مناسبی پیدا کرد و بعد از آن مبلغ مورد نظر را در چند مرحله دریافت کرد. پیدا شدن مشتری و دریافت مبلغ نیز به عوامل مختلفی مانند موقعیت مکانی ملک، شرایط بازار و... بستگی دارد. 
  • نیاز به بودجه بالا و عدم امکان سرمایه‌گذاری با مبالغ خرد، یکی دیگر از معایب سرمایه‌گذاری در مسکن است. استهلاک دیگر مشکل سرمایه‌گذاری در بازار مسکن است. ساختما‌ن و ملک در گذر زمان دچار فرسودگی شده و این فرسودگی ارزش ملک را کاهش می‌دهد و برای جلوگیری از این مشکل نیز باید هزینه‌های تعمیر و مرمت ملک را پرداخت کرد. 
  • احتمال کلاهبرداری در بازار مسکن نیز نسبتا زیاد است و این مورد را می‌توان ریسک مشترک دو بازار طلا و مسکن دانست. کلاهبرداری در بازار مسکن به صورت فروش ملک به چند خریدار، فروش ملک دارای مشکل و... اتفاق می‌افتد. 

بیشتر بخوانید: مزایا و معایب خرید طلای آب شده

مقایسه سرمایه گذاری در طلا یا مسکن براساس میزان سرمایه

تا اینجا در مورد مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در هرکدام از بازارهای طلا و مسکن صحبت کردیم. در ادامه مقایسه و بررسی شرایط سرمایه گذاری در طلا یا مسکن، به مقایسه این دو بازار براساس میزان سرمایه می‌پردازیم. 

  • سرمایه‌گذاری با بودجه کمتر از 100 میلیون تومان: برای افرادی که بودجه آن‌ها کمتر از 100 میلیون تومان است، بازار طلا بهترین بستر سرمایه‌گذاری است. امکان خرید انواع مختلف سکه و طلا با این بودجه وجود دارد اما سرمایه‌گذاری در بازار مسکن با این مبلغ امکان‌پذیر نیست. 
  • سرمایه‌گذاری با بودجه 100-300 میلیون تومان: مبالغ بیشتر از 100 میلیون تومان را می‌توان در بازار مسکن هم سرمایه‌گذاری کرد. خرید زمین به صورت اشتراکی یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری با مبالغ بیش از 100 میلیون و کمتر از 300 میلیون تومان است. به علاوه با بودجه 100-300 میلیون تومان امکان سرمایه‌گذاری در صندوق‌های طلا هم وجود دارد. 
  • سرمایه‌گذاری با بودجه 300-500 میلیون تومان: این میزان بودجه برای خرید خانه‌های قولنامه‌ای با متراژ پایین، زمین‌ و خانه در حاشیه شهر و املاک با سند تعاونی مناسب است. این مبلغ را می‌توان به شکل‌های مختلف در بازار طلا هم سرمایه‌گذاری کرد. 
  • سرمایه‌گذاری با بودجه بیش از 500 میلیون تومان: با بالا رفتن میزان بودجه، تنوع روش‌های سرمایه‌گذاری در بازار مسکن بیشتر می‌شود. خرید خانه با امکانات کم، خرید املاک نیازمند بازسازی، خرید املاک نیازمند تغییر کاربری و... از جمله روش‌هایی است که با افزایش بودجه می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

جمع بندی سرمایه گذاری در طلا یا مسکن

در این مطلب به مقایسه سرمایه‌گذاری در بازار طلا و مسکن پرداختیم و در مورد مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در هرکدام از بازارهای گفته شده، صحبت کردیم. انتخاب از میان این دو بستر برای سرمایه گذاری به شرایط شما بستگی دارد. اگر به دنبال سرمایه‌گذاری با مبالغ پایین، قدرت نقدشوندگی بالا، افق زمانی کوتاه‌مدت و ریسک کم در بحران‌های اقتصادی هستید، طلا بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود. 
همچنین در بررسی سرمایه گذاری در طلا یا مسکن گفتیم که برای علاقه‌مندان به کسب سود بالا در درازمدت و کسب درآمد جانبی از سرمایه، ملک و مسکن گزینه‌ای ایده‌آل برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود. برای انتخاب یکی از این دو روش، توصیه می‌کنیم با یک مشاور مالی حرفه‌ای مشورت کرده و تا با یک بررسی همه جانبه، سرمایه‌گذاری مطمئنی را تجربه کنید.

پربازدیدترین خبرها