در تمامی فرهنگها و کشورهای مختلف استفاده از زیورآلات طلا حتی برای کودکان امری رایج است اما بعضی از این زیورآلات با پوست انسان سازگار نبوده و باعث ایجاد حساسیتهای مختلف پوستی میشود. در این مطلب عوامل حساسیت به طلا و راهکارهای رفع آن را بررسی می کنیم.
مقدمه
طلای خالص فلزی بسیار نرم است که نمیتوان مستقیما در ساخت زیورآلات از آن استفاده کرد. به همین دلیل برای استحکام بیشتر طلا، آن را با سایر فلزات نظیر نقره، مس و نیکل ترکیب میکنند. همچنین برای درخشندگی و زیبایی طلا، آن را با یک لایه از فلز رودیوم آبکاری میکنند. واکنش شیمیایی این فلزات با رطوبت و اکسیژن هوا باعث کدر شدن رنگ طلا و همچنین ایجاد آلرژی پوستی میشود.
علت حساسیت به طلا چیست؟
طلای خالص که در واقع همان طلای 24 عیار است به دلیل ساختار خاصی که دارد به خودی خود باعث ایجاد حساسیت نمیشود و این مسئله به دلیل ترکیب طلا به سایر فلزات حساسیت زاست که میتوان از نیکل به عنوان یکی از این فلزات نام برد.
هر چقدر میزان فلز نیکل در ترکیب طلا بیشتر باشد احتمال بروز علائم حساسیت بیشتر میشود. دیگر فلزی که با طلا ترکیب میشود کادمیوم است که به دلیل خاصیت سمی بودن آن به مراتب کمتر از نیکل مورد استفاده قرار می گیرد. نقره و مس دو فلز دیگری هستند که بیشتر از کادمیوم مورد استفاده قرار میگیرند. ضمن اینکه علائم حساسیت به طلا معمولا یک روز پس از استفاده بر روی پوست ظاهر میشوند.
نشانههای بروز حساسیت به طلا
مس، نقره و نیکل سه فلز موجود در ترکیب مصنوعات طلا هستند که با واکنشهای مختلف شیمیایی باعث بروز حساسیت بر روی پوست میشوند. این حساسیت در نقره و مس همراه با تعریق پوست رخ می دهد در حالی که نیکل باعث ایجاد لکه های سیاه رنگ و همچنین التهاب، خارش و سوزش پوست می،شود. یکی از راههای جلوگیری از ایجاد حساسیت آبکاری طلا با فلز رودیوم است. البته به مرور و با از بین رفتن این آبکاری، علائم حساسیت نمایان میشوند.
علائم حساسیت به طلا
علائم آلرژی به طلا معمولا با علائم ناشی از سایر حساسیتها یکسان هستند و واکنش بدن افراد مختلف به مواد آلرژی زا متفاوت است. به طور کلی می توان علائم حساسیت به طلا را به دسته های زیر تقسیم نمود:
- ورم پوستی
- سرخی پوست
- خارش پوست بدن
- پوسته پوسته شدن بدن
- لک بر روی پوست
- تاول زدن
نشانهها و علائم حساسیت طلا در افراد مختلف متفاوت بوده و بسته به شرایط مختلف می تواند شدید یا خفیف باشد. این علائم معمولا در نقاطی از بدن مثل لاله گوش (استفاده از گوشواره)، انگشتان (استفاده از انگشتر و حلقه) و دور گردن (استفاده از گردنبند) است. باید به این نکته نیز توجه کرد که اگر به دنبال درمان حساسیت طلا نروید ممکن است به سایر نقاط بدن سرایت کند.
انواع روش های درمان حساسیت به طلا
برای درمان آلرژی طلا راه های مختلفی وجود دارد که میتوانید در خانه از این روش ها استفاده کنید. علائم حساسیت به طلا مثل تورم یا خارش و سوزش پوست در وهلهی اول دردناک است اما در بسیاری از موارد به راحتی قابل درمان است. در ادامه انواع این روش ها را ذکر خواهیم کرد.
تأثیر کمپرس سرد بر حساسیت به طلا
یکی از سریعترین روشهای تسکین درد ناشی از التهاب استفاده از کمپرس سرد است. این روش از تحریک بیشتر پوست جلوگیری کرده و همچنین رطوبت ناشی از کمپرس سرد باعث کاهش میزان خارش در محل حساسیت می شود و درد ناشی از آلرژی را تسکین میدهد.
درمان حساسیت به زیورآلات طلا با دارو
یکی دیگر از راههای درمان حساسیت طلا استفاده از داروهای مختلف است. یکی از این داروها کرمهای دستهی کورتیکواستروئید موضعی مانند پماد فلوئوسینولون است که می توانید آن را از داروخانهها تهیه کنید. این پماد به درمان بیماریهای پوستی و حساسیتهای موضعی کمک بسیاری میکند ولی حتما قبل از مصرف با پزشک مشورتهای لازم را انجام دهید.
پیشگیری از حساسیت به طلا
حساسیت طلا راههای درمانی مختلفی دارد که قبلا توضیح داده شد. قابل ذکر است که این حساسیتها با روشهای مختلفی قابل پیشگیری هستند. با کمک این روشها می توانید با خیال راحت از زیورآلات و جواهرات خود استفاده کنید.
استفاده از کرم مرطوب کننده
یکی از ساده ترین روشها برای جلوگیری از تماس پوست با زیورآلات و ایجاد حساسیت، استفاده از کرم مرطوب کننده است. همان طور که میدانید شایعترین دلیل بروز حساسیت، تماس طلا با پوست بدن است که به کمک کرمهای مرطوب کننده می توانید این تماس با پوست را تا حد زیادی کاهش داده و از ایجاد خارش و حساسیت جلوگیری کنید.
خشک کردن پوست
قبل از استفاده از طلاجات بهتر است پوست خود را کاملا خشک نمایید زیرا وجود رطوبت بر روی پوست به ایجاد آلرژی و علائم حساسیت کمک کرده و باعث افزایش آن میشود.
آبکاری زیورآلات طلا
یکی دیگر از متداولترین راههای پیشگیری از حساسیت طلا آبکاری زیورآلات است. این فرایند معمولا در هنگام ساخت مصنوعات طلا به صورت پیش فرض انجام میشود. معمولا طلاهای زرد رنگ با طلای خالص 24 عیار آبکاری میشوند. همان طور که قبلا اشاره شد طلاهای سفید را نیز با فلز رودیوم آبکاری می کنند تا درخشندگی بیشتری داشته باشند و در عین حال بر روی پوست حساسیت ایجاد نکنند.
عدم استفاده از زیورآلات در هنگام ورزش
تعریق بالای بدن در هنگام فعالیت های ورزشی و همچنین خاصیت اسیدی عرق بدن باعث ایجاد واکنش با زیورآلات و همچنین برور حساسیت در پوست میشود. به همین خاطر توصیه میشود در هنگام فعالیتهای بدنی و ورزشی از زیورآلات طلای خود استفاده نکنید
آغشته کردن سطح طلا به لاک بیرنگ
یکی دیگر از راههای پیشگیری از حساسیت به طلا آغشته کردن آن به لاک بی رنگ است. در این حالت می توانید بخشهای داخلی طلا که در تماس مستقیم با پوست بدن شما هستند را با لاک بی رنگ پوشش دهید و بدین ترتیب از تماس طلا با پوست جلوگیری کنید. این امر باعث از بین بردن حساسیت و آلرژی به طلا میشود.
خشک نگهداشتن زیورآلات طلا
در آخر سعی کنید زیورآلات طلای خود را همیشه خشک نگهدارید زیرا رطوبت موجود در طلا می تواند در تماس با پوست بدن ایجاد حساسیت کرده و حس ناخوشایندی را در هنگام استفاده از آن به شما منتقل کند.
جمع بندی
به طور کلی یکی از علتهای مهم خرید و استفاده از طلا و جواهرات دریافت حس رضایتمندی است؛ هرچند خرید طلای زینتی ناخواسته یک سرمایهگذاری بلندمدت نیز هست. بدیهی است برای داشتن این حس رضایتمندی در استفاده از زیورآلات تمامی جزئیات نگهداری آن را بدانیم. بهرحال حساسیت به طلا، به علت مواردی که بیان شد مسالهای ناگزیر است؛ بنابراین باید در خرید طلا و نگهداری آن مورد توجه قرارگیرد.